איך להימנע מפירוק חברה שנכנסה לחובות לפני הליך חדלות פירעון (פשיטת רגל)

כבעלי עסקים – קטנים, גדולים ואפילו חברות מוכרות, אין דבר מאיים יותר מלהגיע למצב של פשיטת רגל (חדלות פירעון) חמורה עד כדי כך, שהחברה מחויבת להתפרק. הרי אין בעלים שמעוניין להיכנס להליך של פירוק חברה מרצון אחרי שעבד עליה כל כך קשה במשך שנים ארוכות, הביא אותה לצמיחה ולמקומות עליהם לא העז לחלום מעולם.
איך להימנע מפירוק חברה שנכנסה לחובות לפני הליך חדלות פירעון

החדשות הטובות הן שעם גישה נכונה ובעזרתו של עו"ד מומחה לפשיטת רגל ניתן בהחלט להימנע מפירוק החברה, לזהות סימני אזהרה ולנקוט בפעולות המתאימות והמדויקות שיבטיחו שהחברה תמשיך לפעול לאורך זמן רב. הליך חדלות פירעון איננו גזר דין בלתי הפיך שאף ניתן למנוע!

פירוק חברה – מה אומר החוק?

חשוב להבין כי אם חברה מסוימת נכנסה להליך דומה אך הינה בעלת כושר פירעון, כלומר ביכולתה לשלם את חובותיה, ניתן לבחור באפשרות של כונס נכסים או בשמו הידוע, פירוק חברה מרצון. בשונה מאדם יחיד המחויב להצהיר על חדלות פירעון בפני בית המשפט, החובה אינה חלה על חברות במקרה זה. לרוב מי שמקבלים את ההחלטה על פירוק מרצון הם בעלי המניות ולשם כך, עליהם אסיפה כללית שתקבע שאכן מדובר בהחלטה הנכונה ואף תמנה אדם בעל סמכות להמשיך בתהליך הפירוק בהתאם לחוק.

אם כן, פירוק הוא תהליך של סגירת חברה, מכירת נכסיה וחלוקת הנכסים לנושים ולבעלי המניות. הדבר בדרך כלל קורה כאשר חברה אינה מסוגלת לעמוד בהתחייבויותיה הכספיות, וכתוצאה מכך דינה להתפרק. ההשלכות של תהליך הפירוק עלולות להיות נרחבות; עבור בעלי החברה, בעלי המניות והעובדים, מדובר באובדן השקעות, משרות והכנסות, בעוד שבעלי המניות אינם מקבלים את חלקם. יתר על כן, המוניטין של החברה עלול להינזק קשות, מה שיקשה על בעלי העניין לעסוק במיזמים עסקיים עתידיים.

את הבקשה לפירוק חברה יגיש אחד מהגורמים הבאים:

  • החברה עצמה
  • נושה מטעם החברה
  • בעל מניות של החברה

תהליך הפירוק על ידי מפרק מטעם החברה

כאמור, אם מוטל צו פירוק חברה על ידי בית המשפט, ימונה לה מפרק אשר יקח על עצמו ללוות את המשך התהליך ואף יכריע בין הנושים לפי סדר קדימות. כך למשל, בפסק הדין ע"א 13/73 ריבק נ' חברת חלקה 708 בגוש 6189 בע"מ פ"מ כח (1) 179 נקבע על פי בית המשפט העליון בראשות כבוד השופט משה זוסמן שכאשר חברה בוחרת להתפרק עליה לבחור את המפרק בעצמה.

כאשר נבחר מפרק מטעם החברה, תהליך הפירוק מתבצע בשלבים המפוקחים על ידי רשם החברות וכוללים:

  1. הגשת תצהיר כושר פירעון לרשם החברות – התצהיר יהיה חתום על ידי רוב הדירקטורים בחברה המצהירים באופן רשמי בפני עורך דין, כי הם בדקו ומצאו שהחברה אכן מסוגלת לפרוע את חובותיה בתוך 12 חודשים מתאריך ההחלטה על פירוקה. מרגע שהתצהיר אושר על ידי רשם החברות, החברה תירשם בסטטוס 'לקראת פירוק'.
  2. כינוס אסיפה כללית ומינוי מפרק – בשלב הבא יתאספו בעלי המניות לאסיפה בה תתקבל ההחלטה לפרק את החברה ולמנות מפרק, שעליו להסכים באופן רשמי לעמוד בתפקיד. מובן שיש לדווח על כך לרשם החברות.
  3. אסיפה סופית לפירוק חברה – זהו השלב הסופי, המתבצע לאחר שכל חובות החברה נפרעו, חולקו נכסיה, תיקיה ברשויות נסגרו והוגש דו"ח סופי של המפרק.י

פירוק חברה על ידי הנושים

כאשר חברה נקלעת לקשיים כלכליים ואינה מסוגלת לפרוע חובותיה במשך 12 חודשים ממועד הפירוק כפי שצוין לעיל, לא יוגש תצהיר כושר פירעון ותהליך הפירוק יוטל על הנושים. בשל כך וכדי למנוע חילוקי דעות, הליך זה מתקיים בפיקוח בית המשפט.

התהליך כולל כינוס 2 אסיפות: אסיפה כללית של בעלי המניות ואסיפת נושים, בה יוצג דוח פיננסי מטעם הדירקטוריון בו מפורט אודות מצב החברה. בנוסף, באסיפה זו ייבחר מפרק החברה. במידה וקיימת מחלוקת לגבי מינוי המפרק, בית המשפט ייכנס לתמונה ויקבע עבור החברה.

בתוך תקופה של עד 21 ימים ממועד אסיפת הנושים, תישלח הודעה רשמית לרשם החברות ויחל תהליך הפירוק. בנוסף, הודעה על פירוק החברה תתפרסם ברשומות משרד המשפטים.

פירוק כפוי שלא מרצון על ידי בית המשפט

במקרים מסוימים, בית המשפט יבחר לפרק חברה בכפייה בשל אחת העילות הבאות:

  • החברה בחרה כי בית המשפט הוא זה שיהיה אמון על תהליך הפירוק.
  • החברה לא החלה פעולתה בתוך שנה לאחר שהתאגדה או עצרה את פעילותה למשך שנה.
  • מצב של חדלות פירעון.
  • עילת פירוק שמן הצדק והיושר.

תהליך הפירוק יחל במועד בו הוגשה הבקשה, ובית המשפט יהיה זה שימנה לחברה מפרק. המפקח על התהליך יהיה כונס הנכסים הכללי, וחיסול החברה יתבצע בצו בית המשפט.

כיצד לזהות את סימני האזהרה המובילים לפירוק החברה?

הרבה לפני שבכלל נכנסים להליך חדלות פירעון (פשיטת רגל) שבמקרי קיצון יובל למצב של פירוק חברה חשוב לשים לב לסימני האזהרה. הדגש העיקרי הוא כמובן על ירידה בהכנסות ובמכירות ובמקביל, עלייה בהוצאות ובחובות שתופחים, לצד קושי בתשלומים ועמידה בהתחייבויות פיננסיות. לרוב, אלו נוצרים בשל ניהול לקוי של תזרים המזומנים והכספים בכלל.

ככל שמקדימים לשירותיו של עורך דין חדלות פירעון בעל וותק וניסיון, כך ניתן למנוע את פירוק החברה. מעקב אחר ההתנהלות הפיננסית, טיפול בבעיות לפני שהן מחמירות ומגיעות לנקודה שאין ממנה חזרה ועבודה עם עורך דין ויועץ פיננסי – כל אלו יגדילו את הסיכוי שהחברה כלל לא תגיע לנקודת האל חזור.

החדשות הטובות הן שפירוק חברה הוא לא האפשרות היחידה!

נציין שגם אם חברה עומדת בפני הליך פירוק, ישנם צעדים שניתן לעשות כדי למנוע זאת. ראשית, ניתן לפתוח בהליך שיקום והבראת החברה, ולהקפיא הליכים באופן זמני לצורך רגיעה, התאוששות כלכלית ותשלום החובות. כך, בשנת 2005 נקלעה רשת "ACE" לחדלות פירעון, והגישה בקשה בפני בית המשפט בקשה להקפאת הליכים על מנת שתוכל להתאושש. בתקופה זו, לא היה ניתן לפתוח בהליכים משפטיים נגד החברה וכל הליך קיים, הוקפא גם הוא.

כך, קיים סיכוי גבוה יותר להצליח לשקם את החברה טרם יוכרז על הליך פירוק. בתקופה זו חשוב ליצור תוכנית הבראה והתייעלות הכוללת עבודה מול עורך דין חדלות פירעון שילווה את החברה בכל החלטה שהיא ויכווין אותה לאופן הפעולה הנכון והמדויק ביותר. אפשרות אחרת היא כניסת משקיעים חדשים לחברה, כמו במקרה של אייס. בתקופת ההקפאה, נרכשה החברה על ידי חברת אלקטרה וכך, נמנע פירוקה וניצלה תעסוקתם של אלפי עובדים.

עדיין מוקדם מידי לוותר על מפעל חייכם!

הקמתם את החברה שלכם מאפס, וכשעשיתם זאת היה לכם חלום; לעזור לאחרים, לתרום לעולם, להגשים את עצמכם. אך לחיים היו תוכניות משלהם וכעת, החברה שלכם עומדת בפני משבר. אם הגעתם עד כאן, כבר ודאי הבנתם שמוקדם מידי לוותר!

בעזרתו של עו"ד מומחה לחדלות פירעון כמו עורך דין נועם אברהם – בעל וותק וניסיון של שנים ושורה של חברות שחזרו לחיים, תוכלו לערוך ניתוחים כלכליים שוטפים של החברה ולבחון נקודות שיפור, ייעול ושימור, כדי להתרחק ככל האפשר מאותה נקודת אל חזור שתביא לפירוק החברה. יחד, תגבשו תוכנית פעולה המתאימה לצרכי החברה ולאופן הפעולה שלה. ככל שזו תהיה מדויקת יותר, כך לא רק יימנע פירוק חברה שנבנתה בשתי ידיים, אלא ששגרת העבודה תהיה נכונה, חכמה ומוצלחת יותר.

תוכן עניינים
איך להימנע מפירוק חברה שנכנסה לחובות לפני הליך חדלות פירעון
צרו קשר עכשיו
לייעוץ עם עורך דין מומחה ללא עלות וללא התחייבות